RaZ/startpagina

 

 

Update dinsdag 12/01/21 : Planning basisopleiding 2020-2021

In navolging van de beslissing van het Overlegcomité en op basis van de huidige evolutie van de pandemie werd beslist om de fysieke praktijklessen verder op te schorten tot en met 21/02/21 (einde krokusvakantie).

Zolang we nog niet overschakelen op fysieke praktijklessen blijven we verder inzetten op digitale praktijklessen.

Tot aan de krokusvakantie ziet de planning er als volgt uit :

 • Zaterdag 16/01/21 : digitale praktijkles (online)
 • Zaterdag 23/01/21 : geen les
 • Zaterdag 30/01/21 : informatie- en opvolgingsmoment (online)
 • Zaterdag 06/02/21 : geen les
 • Zondag 07/02/21 : examen theorie voor alle centra
 • Krokusvakantie : geen les

De voorlopige planning  tot aan de krokusvakantie (met uurindeling) is terug te vinden op : http://www.campuspov.be/pov/raz-basisopleiding-planning/

Tot midden januari dienen de cursisten de huidige zwemschema’s en oefeningen te volgen. Tijdens de digitale praktijkles van 16/01/21 zullen nieuwe oefeningen worden toegelicht.

Cursisten die op 9/01/21 hun zwemshirt niet hebben opgehaald zullen deze ontvangen op het examen theorie van zondag 07/02/21.

Op de opleidingsraad werd beslist om het resterende deel van de opleiding af te werken in een ruimer tijdskader met als doel de cursisten op een kwalitatieve manier voor te bereiden op de praktijkexamens.

Het examen theorie werd daarom verplaatst van zondag 10/01/21 (oorspronkelijke herexamendatum theorie) naar zondag 7/02/21 in de namiddag.

Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zullen de theorie-examens op 07/02/21 plaatsgrijpen op volgende locaties :

 • Centrum Oostende : Casino Blankenberge
 • Centrum Brugge : KTA Brugge (refter)
 • Centrum Koksijde : Campus POV te Zedelgem
 • Centrum Kortrijk : OC Nieuwenhove te Waregem

De datum voor het herexamen theorie staat voorlopig ingepland voor eind maart (weekend 27-28 maart 2021).

We streven ernaar om de praktijkexamens af te werken vóór juni 2021. Dit is uiteraard onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.

In de komende weken zullen we de situatie opnieuw evalueren en een vervolgplanning communiceren.

COVID-19 :

 • Het is niet mogelijk om een definitief lessenrooster tot aan het einde van de opleiding te communiceren. De cursisten dienen hiermee rekening te houden. 
 • In functie van de actuele veiligheidsmaatregelen zullen de lessenroosters opgemaakt en desnoods aangepast worden.
 • De lessenroosters worden steeds gepubliceerd onder voorbehoud en kunnen wegens onvoorziene omstandigheden worden gewijzigd.

 


Basisopleiding                    “Redder aan Zee”

Bekwaamheidsproef

Postoverste

Contact

 

 

 

 

 

 

De opleiding “Redder aan Zee” stelt zich tot doel kwaliteitsvolle redders te vormen om onze Vlaamse stranden tijdens de zomer te bewaken. Dit is een unieke West-Vlaamse aangelegenheid. West-Vlaanderen is de enige Vlaamse provincie grenzend aan de zee. De basisopleiding kan worden gevolgd op vier plaatsen verspreid over de provincie: Oostende, Brugge, Kortrijk en Koksijde. De opleiding eindigt met een zeezwemproef.

Daarnaast is de opleiding “Redder aan Zee” ook verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van haar afgestudeerden. De gediplomeerde redders dienen om de drie jaar te slagen voor een opgelegde bekwaamheidsproef. Het slagen voor deze proef is een absolute voorwaarde om het daaropvolgend jaar te kunnen worden aangesteld.

Naast de basisopleiding organiseert de opleiding “Redder aan Zee” ook een gespecialiseerde opleiding tot postoverste. Het doel van deze opleiding is redders te vormen die instaan voor de dagelijkse leiding van een redderspost. Deze kan pas gevolgd worden op het einde van het tweede aanstellingsjaar en bestaat uit een vaarmodule en een praktijkgericht examen die samen op dezelfde dag worden afgenomen.

Ook organiseert de opleiding “Redder aan Zee” in samenwerking met de IKWV reanimatie- en EHBO lessen voor de watersportclubs.

Privacyverklaring WOBRA – Redder aan zee